Zamek Ehrenberg był jednym z tych wypatrzonych przez nas po drodze do Innsbrucku dnia poprzedniego ;-) Zajechaliśmy tam dnia następnego. Obecnie z dawnych strategicznie ważnych fortyfikacji, pozostały jedynie ruiny. Dawniej to miejsce było znane jako Ehrenberger Klause. To wąskie przejście oddzielało dolinę rzeki Lech od regionu zwanego Zwischentoren i Przełęcz, tak był te nazwę przetłumaczył.
Pierwszy zamek w tym miejscu powstał w XIII wieku. Później go rozbudowano i był siedziba miejscowych władz zanim przeniesiono je do pobliskiego Reutte w XVI wieku. W fortyfikacjach Falkenkopf i Wzgórza Zamkowego przebywało do tysiąca żołnierzy, do czasu aż twierdza została poważnie zniszczona w czasie francuskiego najazdu na Tyrol na początku XIX wieku. Wiadomo Napoleon podbił Austrię.
Co do nas to weszliśmy do ruin, pooglądaliśmy widoki, Robert poszedł wyżej i dalej szukając wrażeń. Ja starym zwyczajem ożywiłem swa wyobraźnie obserwując krajobraz dookoła, górska twierdza to jest coś nietypowego w naszym kraju. Porobiłem zdjęcia. Na dole przy wjeździe można kupić jakieś przewodniki i mapy okolic.
Zamek Ehrenberg jest mało znany, nawet google maps go nie widzi, lokacja zaznaczona dzięki mojemu sprytowi :P